• 🎀DARMOWA DOSTAWA OD 199,-🎀
  • 🧧 ZAWSZE 10% Cashback dla posiadających konto🧧
  • 💗Najpiękniejsze i najbardziej zmysłowe tylko od Senelle💗
Ostatnie wpisy na blogu
Olej z kiełków pszenicy
PORADY

Olej z kiełków pszenicy – właściwości pielęgnacyjne i prozdrowotne

Olej z kiełków pszenicy stosowany jest na szeroką skalę w medycynie, jak i kosmetologii. Doskonale sprawdza się do codziennej pielęgnacji skóry twarzy, ciała oraz włosów, jak i paznokci. Olej z kiełków pszenicy wykazuje dobroczynne właściwości, które wynikają z jego idealnego składu. Dowiedz się, czym jest olej z kiełków pszenicy, jaki ma skład oraz jakie właściwości prozdrowotne i pielęgnacyjne posiada. Zapraszamy do lektury.

Czym jest olej z kiełków pszenicy?

Olej z kiełków pszenicy w kosmetykach naturalnych czy medycynie pozyskiwany jest z ekologicznych oraz certyfikowanych upraw. Uzyskuje się go z ziaren pszenicy, które tylko lekko zakiełkowały (tzw. zarodki pszenicy) poprzez wytłaczanie na zimno lub proces ekstrakcji (za pomocą dwutlenku węgla lub rozpuszczalnika). Olejz kiełków pszenicy posiada najczęściej pomarańczowo - żółty kolor (złocistą barwę). Jest to dość tłusty i gęsty olej o bardzo charakterystycznym, lecz przyjemnym zbożowym zapachu. Warto wspomnieć, iż olej pozyskiwany z pszenicy należy do grupy tzw. tłuszczy jadalnych. Zaleca się stosowanie oleju z kiełków pszenicy na zimno ( w postaci tzw. dressingu czy marynat). Niestety, po podgrzaniu traci swoje cenne właściwości odżywcze. Olej z kiełków pszenicy wpływa również skutecznie oraz dobroczynnie na skórę, włosy oraz paznokcie, dlatego też używany jest w produkcji kosmetyków pielęgnacyjnych.

Skład oleju z kiełków pszenicy

Olej z kiełków pszenicy w kosmetykach naturalnych wykazuje rewelacyjne właściwości pielęgnacyjne, natomiast w medycynie dobroczynne właściwości prozdrowotne. Właściwości oleju z kiełków pszenicy wynikają z jego składu. Najważniejszym jego składnikiem jest witamina E, nazywana witaminą młodości (około 280 mg/100g) oraz nienasycone kwasy tłuszczowe. W grupie nienasyconych kwasów tłuszczowych można wyróżnić kwasy tłuszczowe wielonienasycone tj. omega 6 oraz omega 3, kwas linolenowy (około 7%) oraz kwas linolowy (około 56%). Ponadto, zawiera kwas oleinowy tj. omega 9, który stanowi około 18 % wszystkich w nim zawartych kwasów tłuszczowych. W oleju z kiełków pszenicy znajdują się również sole mineralne m.in. fosfor, potas, magnez, wapń czy cynk. Wśród znaczących dla człowieka składników, które znajdują się w oleju z kiełków pszenicy warto wymienić następujące:

1. Nienasycone kwasy tłuszczowe (m.in. kwas linolenowy, kwas alfa-linolenowy, kwas stearynowy, kwas palmitynowy) – nienasycone kwasy tłuszczowe działają zmiękczająco na warstwę rogową naskórka oraz zapobiegająco utracie wody przez skórę. Dodatkowo nawilżają i regenerują skórę, a zawarte w nich przeciwutleniacze hamują proces oksydacji.

2. Witaminy

    • Witamina E – jest silnym antyoksydantem, który przeciwdziała niszczeniu białek, lipidów oraz DNA w organizmie człowieka przez wolne rodniki. Ponadto, witamina E wykazuje działanie zapobiegające utlenianiu fosfolipidów tj. peroksydacji (bardzo ważnego budulca w organizmie, który umieszczony jest w błonie komórkowej) oraz opóźnia istotnie procesy starzenia skóry. Nawilża także skórę, chroni przed szkodliwymi czynnikami zewnętrznymi (np. promieniowaniem słonecznym), koi oraz sprawia, iż jest bardziej elastyczna.
    • Witamina A – witamina A przyśpiesza znacząco odnowę naskórka, działa wzmacniająco na jego rolę ochronną oraz zmniejsza istotnie utratę wody ze skóry. W kosmetologii wykazuje działanie nawilżające, odżywające skóra, jak i przeciwzmarszczkowe. Dodatkowo, badania pokazują, że ma ogromne działanie przeciwnowotworowe. Witamina A jest również potrzebna w prawidłowym utrzymaniu zdolności widzenia (niektóre zaburzenia wynikają z jej niedoboru).
    • Witamina D – nazywana witaminą słońca. Witamina D ma wpływ na funkcjonowanie układu odpornościowego oraz układu nerwowego.
    • Witamina z grupy B (B1, B2, B3) – witaminy z tej grupy wykazują działanie przeciwzapalne oraz regulujące nadmierną produkcję łoju. Dodatkowo, jest niezbędna do prawidłowej pracy układu nerwowego, układu pokarmowego oraz układu mięśniowego (w tym głównie funkcjonowania mięśnia, jakim jest serce). Wspomaga także układ krążenia oraz bierze udział w namnażaniu krwi, co sprawia, że jest niezbędna w codziennej diecie.
    • Witamina PP – pełni niezmiernie ważną funkcję w organizmie człowieka. Od tej witaminy zależy prawidłowa praca układu krwionośnego – usprawnia ona przepływ krwi, wpływając tym samym na przeciwdziałanie zakrzepom oraz miażdżycy. Wspomaga również funkcjonowanie układu hormonalnego, gdzie jest niezbędna do funkcjonowania hormonów płciowych oraz regulowania hormonu stresu. Witamina PP wykazuje także rewelacyjne właściwości pielęgnacyjne – niweluje suchość, wrażliwość na podrażnienia czy odpowiada za ogólny stan skóry.
    • Witamina C – witamina C zawarta w oleju z kiełków pszenicy przeciwdziała przeziębieniu oraz znacząco wzmacnia układ odpornościowy. Badania wskazują, iż w sytuacji chorobowej skutecznie przyśpiesza regenerację organizmu i powrót do zdrowia. Wykazuje dobroczynny wpływ na skórę człowieka.
    • Witamina K – istotna w procesie krzepliwości krwi, jak i podczas prawidłowej pracy układu krwionośnego.

3. Sole mineralne – minerały działają antyoksydacyjnie, przeciwzapalnie, antybakteryjnie oraz wspomagają procesy regeneracji skóry.

  • Wapń – jest ważnym składnikiem dla ludzkiego organizmu. Dba o mocne i zdrowe kości i zęby.
  • Sód – odpowiedzialny jest z gospodarkę wodno-elektrolitową u człowieka. Jego niedobór jest niekorzystny dla organizmu, gdyż zatrzymuje wodę w organizmie i prowadzi do pojawienia się obrzęków.
  • Magnez - magnez jest ważnym składnikiem wpływającym na funkcjonowanie układu mięśniowego.
  • Potas – potas jest istotny w codziennej diecie, gdyż dba o układ krwionośny, układ nerwowy oraz układ mięśniowy. Ponadto, dba o prawidłowe funkcjonowanie serca.
  • Fosfor – ważny dla prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego. Wpływa na właściwą przemianę energetyczną oraz przewodzenie bodźców
  • Siarka – popularny składnik w medycynie naturalnej. Wpływa na pracę układu nerwowego oraz układu krwionośnego (np. obniża ciśnienie krwi). Dodatkowo, wchodzi w skąd keratyny, która ma ogromny wpływ na piękne włosy, skórę oraz paznokcie.
  • Żelazo – dba o właściwy transport tlenu, co istotne jest w przypadku pięknej skóry oraz jakości krwi.
  • Fitosterole oraz fosfolipidy (w tym lecytyna) – rewelacyjnie przyśpieszają proces regeneracji naskórka oraz łagodzą podrażnienia i rumień.
  • Oktakosanol – wpływa na podwyższenie odporności na stres, poprawia znacząco sen oraz rewelacyjnie oddziałuje na układ nerwowy.

Olej z kiełków pszenicy w kosmetyce

Olej z kiełków pszenicy z powodzeniem stosowany jest w dermatologii oraz kosmetologii. Działa on skutecznie i dobroczynnie na skórę, włosy oraz paznokcie. Olej z kiełków pszenicy w kosmetyce używany jest, jako składnik naturalnych kosmetyków przeznaczonych głównie do pielęgnacji skóry twarzy, ciała oraz włosów. Kosmetyki z olejem z kiełków pszenicy rewelacyjnie sprawdzają się w pielęgnacji skóry dojrzałej, jako pielęgnacja przeciwzmarszczkowa i przeciwstarzeniowa, skóry wrażliwej, naczyniowej, alergicznej oraz suchej. Ponadto, olej z kiełków pszenicy jest cennym składnikiem balsamów, kremów czy innych produktów do pielęgnacji ciała, gdyż idealnie wnika w bardzo głębokie warstwy skóry - świetnie ją nawilżając i odżywiając. Stosowany jest także podczas regeneracji uszkodzonego lub zniszczonego naskórka (używa się go w leczeniu blizn czy niwelowaniu rozstępów). Kosmetyki z olejem z kiełków pszenicy polecane są również podczas walki z różnorodnymi egzemami czy wypryskami alergicznymi oraz w sytuacji spierzchniętej, mocno popękanej skóry. Jest bardzo pomocny przy łuszczeniu się skóry (stosowany w profilaktyce łuszczycy czy atopowego zapalenia skóry). Mało osób wie, że olej z kiełków pszenicy wykazuje działanie ochronne m.in. uznaje się go za naturalny filtr przeciwsłoneczny (moc SPF 20). Olej z kiełków w pszenicy w kosmetyce stosowany jest masowo przy pielęgnacji włosów suchych, sztywnych oraz pozbawionych życia. Dobrze wnika w głąb łodygi włosa, nawilżając ją oraz uelastyczniając. Dodatkowo, pobudza mikrokrążenie przy cebulkach włosa, co korzystnie wpływa na kondycję włosów oraz zatrzymuje ich wypadanie, jak i przyśpiesza naturalną stymulację wzrostu.

Właściwości prozdrowotne oleju z kiełków pszenicy

Olej z kiełków pszenicy zyskał popularność w latach sześćdziesiątych XX wieku, kiedy zaczął być stosowany przez sportowców. Udowodniono, bowiem, iż systematyczne spożywanie oleju z kiełków pszenicy przyśpiesza regenerację organizmu po treningu oraz zwiększa wytrzymałość u osób, które trenują aktywnie. Wraz z upływem czasu zaczęto coraz bardziej doceniać prozdrowotne właściwości oleju z kiełków pszenicy – zaobserwowano jego cenne działanie na ludzkie ciało i organizm. Badania pokazują, iż olej z kiełków pszenicy wpływa również pozytywnie na organizm kobiety w ciąży. I to nie tylko w związku z jego świetnym ochronnym oraz regeneracyjnym działaniem na skórę. Olej z kiełków pszenicy w swoim składzie zawiera substancje witaminopodobną tj. cholinę (witaminę B4, która jest niezmiernie istotna w rozwoju układu nerwowego płodu oraz noworodka i niemowlaka - dlatego też, zaleca się spożywanie go przez kobiety karmiące piersią). Dodatkowo, pomaga chronić łożysko, jak i bierze pośredni udział w transporcie ważnych składników odżywczych do płodu. Cholina redukuje także ryzyko zachorowania na cukrzycę typu II oraz nadciśnienie u małych dzieci. Olej z kiełków pszenicy jest polecany do systematycznego stosowania w czasie problemów z układem sercowo-naczyniowym. Wzmacnia on bowiem ściany naczyń krwionośnych, reguluje ciśnienie tętnicze, obniża poziom LDL czyli niepożądanego cholesterolu. Opisywany olej z kiełków pszenicy ma również wpływ na układ rozrodczy – zawarte w nim fitohormony normalizują zaburzenia gospodarki hormonalnej. Warto również wspomnieć, iż ma ogromny wpływ na układ pokarmowy. Rewelacyjnie wpływa na jelita oraz żołądek, chroniąc błoną śluzową, która ją wyściela (zwalcza zaparcia oraz zgagę, jak i przeciwdziała chorobie wrzodowej żołądka). Olej z kiełków pszenicy świetnie także działa na zmysły, gdyż wykazuje działanie uspokajające. Ponadto, w medycynie sprawdza się jako środek przeciwzapalny oraz przeciwbólowy. Często zalecany jest w codziennej diecie, gdyż wspomaga procesy odchudzające oraz oczyszcza organizm z toksyn.

PORADY

Spodobał się artykuł? Świetnie!
Odbieraj powiadomienia o nowych publikacjach

Newsletter

Dodaj komentarz

Sklep
Konto
Blog
Menu
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram