Olej z kiełków pszenicy stosowany jest na szeroką skalę w medycynie, jak i kosmetologii. Doskonale sprawdza się do codziennej pielęgnacji skóry twarzy, ciała oraz włosów, jak i paznokci. Olej z kiełków pszenicy wykazuje dobroczynne właściwości, które wynikają z jego idealnego składu. Dowiedz się, czym jest olej z kiełków pszenicy, jaki ma skład oraz jakie właściwości prozdrowotne i pielęgnacyjne posiada. Zapraszamy do lektury.
Olej z kiełków pszenicy w kosmetykach naturalnych czy medycynie pozyskiwany jest z ekologicznych oraz certyfikowanych upraw. Uzyskuje się go z ziaren pszenicy, które tylko lekko zakiełkowały (tzw. zarodki pszenicy) poprzez wytłaczanie na zimno lub proces ekstrakcji (za pomocą dwutlenku węgla lub rozpuszczalnika). Olejz kiełków pszenicy posiada najczęściej pomarańczowo - żółty kolor (złocistą barwę). Jest to dość tłusty i gęsty olej o bardzo charakterystycznym, lecz przyjemnym zbożowym zapachu. Warto wspomnieć, iż olej pozyskiwany z pszenicy należy do grupy tzw. tłuszczy jadalnych. Zaleca się stosowanie oleju z kiełków pszenicy na zimno ( w postaci tzw. dressingu czy marynat). Niestety, po podgrzaniu traci swoje cenne właściwości odżywcze. Olej z kiełków pszenicy wpływa również skutecznie oraz dobroczynnie na skórę, włosy oraz paznokcie, dlatego też używany jest w produkcji kosmetyków pielęgnacyjnych.
Olej z kiełków pszenicy w kosmetykach naturalnych wykazuje rewelacyjne właściwości pielęgnacyjne, natomiast w medycynie dobroczynne właściwości prozdrowotne. Właściwości oleju z kiełków pszenicy wynikają z jego składu. Najważniejszym jego składnikiem jest witamina E, nazywana witaminą młodości (około 280 mg/100g) oraz nienasycone kwasy tłuszczowe. W grupie nienasyconych kwasów tłuszczowych można wyróżnić kwasy tłuszczowe wielonienasycone tj. omega 6 oraz omega 3, kwas linolenowy (około 7%) oraz kwas linolowy (około 56%). Ponadto, zawiera kwas oleinowy tj. omega 9, który stanowi około 18 % wszystkich w nim zawartych kwasów tłuszczowych. W oleju z kiełków pszenicy znajdują się również sole mineralne m.in. fosfor, potas, magnez, wapń czy cynk. Wśród znaczących dla człowieka składników, które znajdują się w oleju z kiełków pszenicy warto wymienić następujące:
1. Nienasycone kwasy tłuszczowe (m.in. kwas linolenowy, kwas alfa-linolenowy, kwas stearynowy, kwas palmitynowy) – nienasycone kwasy tłuszczowe działają zmiękczająco na warstwę rogową naskórka oraz zapobiegająco utracie wody przez skórę. Dodatkowo nawilżają i regenerują skórę, a zawarte w nich przeciwutleniacze hamują proces oksydacji.
2. Witaminy
3. Sole mineralne – minerały działają antyoksydacyjnie, przeciwzapalnie, antybakteryjnie oraz wspomagają procesy regeneracji skóry.
Olej z kiełków pszenicy z powodzeniem stosowany jest w dermatologii oraz kosmetologii. Działa on skutecznie i dobroczynnie na skórę, włosy oraz paznokcie. Olej z kiełków pszenicy w kosmetyce używany jest, jako składnik naturalnych kosmetyków przeznaczonych głównie do pielęgnacji skóry twarzy, ciała oraz włosów. Kosmetyki z olejem z kiełków pszenicy rewelacyjnie sprawdzają się w pielęgnacji skóry dojrzałej, jako pielęgnacja przeciwzmarszczkowa i przeciwstarzeniowa, skóry wrażliwej, naczyniowej, alergicznej oraz suchej. Ponadto, olej z kiełków pszenicy jest cennym składnikiem balsamów, kremów czy innych produktów do pielęgnacji ciała, gdyż idealnie wnika w bardzo głębokie warstwy skóry - świetnie ją nawilżając i odżywiając. Stosowany jest także podczas regeneracji uszkodzonego lub zniszczonego naskórka (używa się go w leczeniu blizn czy niwelowaniu rozstępów). Kosmetyki z olejem z kiełków pszenicy polecane są również podczas walki z różnorodnymi egzemami czy wypryskami alergicznymi oraz w sytuacji spierzchniętej, mocno popękanej skóry. Jest bardzo pomocny przy łuszczeniu się skóry (stosowany w profilaktyce łuszczycy czy atopowego zapalenia skóry). Mało osób wie, że olej z kiełków pszenicy wykazuje działanie ochronne m.in. uznaje się go za naturalny filtr przeciwsłoneczny (moc SPF 20). Olej z kiełków w pszenicy w kosmetyce stosowany jest masowo przy pielęgnacji włosów suchych, sztywnych oraz pozbawionych życia. Dobrze wnika w głąb łodygi włosa, nawilżając ją oraz uelastyczniając. Dodatkowo, pobudza mikrokrążenie przy cebulkach włosa, co korzystnie wpływa na kondycję włosów oraz zatrzymuje ich wypadanie, jak i przyśpiesza naturalną stymulację wzrostu.
Olej z kiełków pszenicy zyskał popularność w latach sześćdziesiątych XX wieku, kiedy zaczął być stosowany przez sportowców. Udowodniono, bowiem, iż systematyczne spożywanie oleju z kiełków pszenicy przyśpiesza regenerację organizmu po treningu oraz zwiększa wytrzymałość u osób, które trenują aktywnie. Wraz z upływem czasu zaczęto coraz bardziej doceniać prozdrowotne właściwości oleju z kiełków pszenicy – zaobserwowano jego cenne działanie na ludzkie ciało i organizm. Badania pokazują, iż olej z kiełków pszenicy wpływa również pozytywnie na organizm kobiety w ciąży. I to nie tylko w związku z jego świetnym ochronnym oraz regeneracyjnym działaniem na skórę. Olej z kiełków pszenicy w swoim składzie zawiera substancje witaminopodobną tj. cholinę (witaminę B4, która jest niezmiernie istotna w rozwoju układu nerwowego płodu oraz noworodka i niemowlaka - dlatego też, zaleca się spożywanie go przez kobiety karmiące piersią). Dodatkowo, pomaga chronić łożysko, jak i bierze pośredni udział w transporcie ważnych składników odżywczych do płodu. Cholina redukuje także ryzyko zachorowania na cukrzycę typu II oraz nadciśnienie u małych dzieci. Olej z kiełków pszenicy jest polecany do systematycznego stosowania w czasie problemów z układem sercowo-naczyniowym. Wzmacnia on bowiem ściany naczyń krwionośnych, reguluje ciśnienie tętnicze, obniża poziom LDL czyli niepożądanego cholesterolu. Opisywany olej z kiełków pszenicy ma również wpływ na układ rozrodczy – zawarte w nim fitohormony normalizują zaburzenia gospodarki hormonalnej. Warto również wspomnieć, iż ma ogromny wpływ na układ pokarmowy. Rewelacyjnie wpływa na jelita oraz żołądek, chroniąc błoną śluzową, która ją wyściela (zwalcza zaparcia oraz zgagę, jak i przeciwdziała chorobie wrzodowej żołądka). Olej z kiełków pszenicy świetnie także działa na zmysły, gdyż wykazuje działanie uspokajające. Ponadto, w medycynie sprawdza się jako środek przeciwzapalny oraz przeciwbólowy. Często zalecany jest w codziennej diecie, gdyż wspomaga procesy odchudzające oraz oczyszcza organizm z toksyn.