Olej chia powstaje z nasion chia, które są bogatym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych, witamin, minerałów czy przeciwutleniaczy. Wykorzystywany jest na szeroką skalę do celów kosmetycznych oraz zdrowotnych. Czym jest olej chia? Dowiedz się, jakie dobroczynne właściwości posiada olej chia w kosmetyce oraz jakie zastosowanie znajduje w przemyśle farmaceutycznym i dietetyce. Zapraszamy do artykułu.
Olej chia lub olej z nasion chia to tłuszcz, który jest pozyskiwany z małych ziarenek szałwii hiszpańskiej (łac. salvia hispanica) - potocznie z nasion chia, w wyniku procesu tłoczenia na zimno. Olej chia nie jest poddawany procesowi rafinacji, dlatego też zachowuje wszystkie dobroczynne składniki aktywne. Szałwia hiszpańska (potocznie chia) to gatunek rośliny pochodzący z rodziny jasnotowatych - pochodzi z amerykańskich plantacji (najczęściej z południowej i centralnej części Meksyku oraz Gwatemali). Jej owoce zawierają mnóstwo owalnych, małych ziaren, nazywanych nasionami chia. Nasiona szałwii hiszpańskiej znane są i cenione za wyjątkowy skład – wartości odżywcze. Ich cenne właściwości doceniali dawniej Aztekowie. Badania wskazują, że są one o wiele bardziej bogate w nienasycone kwasy tłuszczowe aniżeli hodowlany łosoś atlantycki czy zawierają więcej wapnia niż mleko, a żelaza aniżeli słynący z niego pyszny szpinak. Co więcej, w składzie mają wysoką zawartość pełnowartościowego białka, które zapobiega rozwojowi nowotworów czy antyoksydantów oraz potasu, który obniża ciśnienie krwi, fosforu wzmacniającego kości i wielu innych cennych składników. Należy jeszcze raz podkreślić, iż w związku z faktem, iż olej chia uzyskuje się z nasion szałwii hiszpańskiej, posiada on również w swoim składzie cenne i bardzo przydatne kwasy tłuszczowe, witaminy, minerały i inne składniki aktywne. Olej chia zaliczany jest, podobnie jak nasiona chia do grupy tzw. superfood tj. żywności zawierającej bardzo wiele cennych oraz wyjątkowych substancji odżywczych, które są naturalne oraz wartościowe.
Olej chia posiada podobne właściwości jak małe ziarenka nasion, z których powstaje. Jest on bogaty w cenne składniki, które mają pozytywny wpływ na ludzki organizm. Olej chia w swoim składzie zawiera między innymi:
Olej chia w kosmetyce wykorzystywany jest w wielu produktach. Należy on do grupy cennych oraz dobroczynnych olejów z powodu unikalnej oraz bogatej zawartości istotnych dla organizmu człowieka substancji odżywczych. Kosmetyki z olejem chia idealnie sprawdzają się do pielęgnacji skóry, włosów i paznokci. Ponadto, są odpowiednie dla każdego rodzaju cery, głównie dojrzałej, trądzikowej, wrażliwej. Olej chia w kosmetyce wykazuje następujące działanie pielęgnacyjne:
Olej chia swoje właściwości prozdrowotne zawdzięcza rewelacyjnemu składowi, który jest kluczowy do właściwego funkcjonowania całego organizmu człowieka. Do najważniejszych zadań oleju chia należy między innymi:
Zastosowanie oleju chia jest dość szerokie. Może być on z powodzeniem wykorzystywany w kosmetologii przy pielęgnacji skóry twarzy, ciała, włosów, ust oraz paznokci. Olej chia stosowany jest jako produkt samodzielny lub jako faza tłuszczowa do produkcji kosmetyków przemysłowych bądź domowych. Ponadto, stosuje się go w kremach, serum, balsamach pielęgnacyjnych (jako linia kosmetyki z olejem chia). Może on pełnić rolę dwufazowego nawilżacza do skóry, naturalnego serum tonizującego, olejowej bazy pod makijaż czy nawilżającego olejku do ciała. Stosowany jest także jako preparat pielęgnacyjny, który niweluje przebarwienia i rozstępy u kobiet w ciąży. Olej chia skuteczny jest przy pielęgnacji włosów oraz dłoni i paznokci. Z powodzeniem może być wykorzystywany jako naturalna maska do włosów (jako zabieg olejowania, dodatek (wzbogacenie) maseczki do włosów lub wcierka na skórę głowy). Często używany jest przez kobiety do spierzchniętych ust (dobroczynna, naturalna pomadka). Olej chia jest bardzo delikatną substancją, dlatego też używany jest do pielęgnacji delikatnej skóry wokół oczu.
Olej chia świetnie sprawdza się także w przemyśle farmaceutycznym oraz w kuchni (jako zamiennik oliwy z oliwek czy oleju rzepakowego). Spożywanie oleju chia ma pozytywny wpływ nie tylko na skórę – często zaleca się go podczas wzmożonego wysiłku psychicznego (poprawia koncentrację, pamięć) oraz jako preparat wspomagający leczenie stanów depresyjnych. Olej chia to rewelacyjny dodatek do wielu posiłków: śniadań, obiadów, kolacji czy też deserów. Jego wyjątkowy, cenny smak wzbogaca znakomicie smak wielu potraw. Z powodzeniem może być używany do sałatek, różnorodnych surówek, zup czy sosów. Idealnie sprawdza się także w kompozycji z sokami owocowymi lub warzywnymi, jak i różnego rodzaju dressingach, pastach czy farszach. Olej chia nadaje się do pieczenia, gotowania i smażenia – należy jednak pamiętać, iż wysoka temperatura pozbawia go wielu ważnych właściwości.
Olej chia powinien być przechowywany w ciemnym i chłodnym miejscy, aby stracił swoich cennych właściwości odżywczych. Po otwarciu należy przechowywać go w lodówce, najlepiej w temperaturze od 4 do 10 stopni Celsjusza.