Darmowa dostawa od 200,-
Składniki

Olej chia – właściwości pielęgnacyjne i prozdrowotne

Olej chia

Olej chia – właściwości pielęgnacyjne i prozdrowotne

Olej chia powstaje z nasion chia, które są bogatym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych, witamin, minerałów czy przeciwutleniaczy. Wykorzystywany jest na szeroką skalę do celów kosmetycznych oraz zdrowotnych. Czym jest olej chia? Dowiedz się, jakie dobroczynne właściwości posiada olej chia w kosmetyce oraz jakie zastosowanie znajduje w przemyśle farmaceutycznym i dietetyce. Zapraszamy do artykułu.

Czym jest olej chia?

Olej chia lub olej z nasion chia to tłuszcz, który jest pozyskiwany z małych ziarenek szałwii hiszpańskiej (łac. salvia hispanica) – potocznie z nasion chia, w wyniku procesu tłoczenia na zimno. Olej chia nie jest poddawany procesowi rafinacji, dlatego też zachowuje wszystkie dobroczynne składniki aktywne. Szałwia hiszpańska (potocznie chia) to gatunek rośliny pochodzący z rodziny jasnotowatych – pochodzi z amerykańskich plantacji (najczęściej z południowej i centralnej części Meksyku oraz Gwatemali). Jej owoce zawierają mnóstwo owalnych, małych ziaren, nazywanych nasionami chia. Nasiona szałwii hiszpańskiej znane są i cenione za wyjątkowy skład – wartości odżywcze. Ich cenne właściwości doceniali dawniej Aztekowie. Badania wskazują, że są one o wiele bardziej bogate w nienasycone kwasy tłuszczowe aniżeli hodowlany łosoś atlantycki czy zawierają więcej wapnia niż mleko, a żelaza aniżeli słynący z niego pyszny szpinak. Co więcej, w składzie mają wysoką zawartość pełnowartościowego białka, które zapobiega rozwojowi nowotworów czy antyoksydantów oraz potasu, który obniża ciśnienie krwi, fosforu wzmacniającego kości i wielu innych cennych składników. Należy jeszcze raz podkreślić, iż w związku z faktem, iż olej chia uzyskuje się z nasion szałwii hiszpańskiej, posiada on również w swoim składzie cenne i bardzo przydatne kwasy tłuszczowe, witaminy, minerały i inne składniki aktywne. Olej chia zaliczany jest, podobnie jak nasiona chia do grupy tzw. superfood tj. żywności zawierającej bardzo wiele cennych oraz wyjątkowych substancji odżywczych, które są naturalne oraz wartościowe.

Skład oleju chia

Olej chia posiada podobne właściwości jak małe ziarenka nasion, z których powstaje. Jest on bogaty w cenne składniki, które mają pozytywny wpływ na ludzki organizm. Olej chia w swoim składzie zawiera między innymi:

  • dobroczynne nienasycone kwasy tłuszczowe (ponad 80% NNKT) – są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka, korzystnie wpływają na stan skóry, włosów oraz paznokci
    • kwas a-linolenowy (ALA lub LNA) tj. kwas należący do rodziny kwasów omega-3 (około 60%)
    • kwas linolowy (LA) tzw. kwas należący do grupy kwasów omega-6 (około 21%)
    • dodatkowo, w swoim składzie zawiera kwas oleinowy (około 10%), kwas palmitynowy (około 7%), kwas stearynowy (około 3%)
  • witaminy
    • witaminy z grupy B posiadają holistyczny wpływ na ciało ludzkie – idealnie wpływają na układ nerwowy i mózg, doskonale oddziaływają na stan skóry oraz włosów i paznokci
    • witamina A, ma wpływ na wiele istotnych procesów, które zachodzą w organizmie człowieka
    • witamina E nazywana witaminą młodości
    • witamina C
    • inne
  • minerały
    • wapń, który jest niezbędny, aby zachować mocne, zdrowe kości i zęby
    • magnez i potas – zapewnia prawidłowe funkcjonowanie mózgu i mięśni
    • miedź, żelazo oraz mangan, które są istotne w procesie produkcji krwi i zapewniają odpowiednią ilość tleny dla organizmu
    • fosfor
    • cynk
  • flawonoidy (m.in. kwercetynę, kemferol, mirycetyne)
  • kwasy organiczne (m.in. kwas kawowy, kwas chlorogenowy)

Olej chia w kosmetyce

Olej chia w kosmetyce wykorzystywany jest w wielu produktach. Należy on do grupy cennych oraz dobroczynnych olejów z powodu unikalnej oraz bogatej zawartości istotnych dla organizmu człowieka substancji odżywczych. Kosmetyki z olejem chia idealnie sprawdzają się do pielęgnacji skóry, włosów i paznokci. Ponadto, są odpowiednie dla każdego rodzaju cery, głównie dojrzałej, trądzikowej, wrażliwej. Olej chia w kosmetyce wykazuje następujące działanie pielęgnacyjne:

  • intensywne nawilżenie i odżywienie skóry
  • zapobieganie utracie wody (pozwala na absorbowanie wilgoci z głębszych warstw skóry)
  • działanie natłuszczające, nie pozostawiając tłustej warstwy na skórze
  • wzmocnienie oraz uszczelnienie bariery lipidowej naskórka i widoczna poprawa wyglądu skóry (olej chia wpływa na stan i jakość skóry)
  • uzupełnienie niedoborów składników tłuszczowych w skórze
  • poprawia funkcjonowanie bariery lipidowej
  • rewelacyjne właściwości anty-aging (przeciwstarzeniowe) – (spowalnia procesy starzenia się skóry, skutecznie redukuje zmarszczki oraz zapobiega powstawaniu nowych, działa rewitalizująco, odmładzająco i wygładzająco, pomaga w odbudowywaniu komórek kolagenowych)
  • wspomaga regenerację komórek skóry (stosowanie oleju chia wpływa na przyśpieszenie procesów naprawczych struktury skóry – dochodzi do szybszej regeneracji skóry)
  • chroni skórę przed szkodliwymi czynnikami zewnętrznymi, w tym również przed działaniem promieniowania słonecznego (ultrafioletowego)
  • ujednolica koloryt skóry i uelastycznia ją (według badań zapobiega również powstawaniu plam starczych tj. plam soczewicowatych)
  • działanie antyseptyczne oraz przeciwzapalne (olej chia działa łagodząco w przypadku podrażnień, zmian trądzikowych czy atopowych, jak i chorobowych stanów zapalnych np. łuszczyca, egzema)
  • niwelowanie świądu (poprawia nawilżenie skóry, niweluje zgrubienia naskórka oraz zmniejsza ilość grudek u osób borykających się ze świądem – idealny przy suchej cerze bądź przy schyłkowej niewydolności nerek)
  • działa zwężająco na pory (idealny w przypadku cery tłustej, mieszanej oraz trądzikowej)
  • zmniejsza widoczność zaczerwienień
  • przeciwdziała powstawaniu rozstępów
  • wzmocnienie struktury włosów i paznokci oraz widoczna poprawa ich wyglądu
  • odżywia oraz chroni włosy, regeneruje końcówki
  • zmniejsza efekt puszenia się włosów
  • zatrzymuje wilgoć w strukturze włosa (ma to swoje odzwierciedlenie w miękkich, gładkich, nawilżonych i zdrowych włosach)
  • stymuluje wzrost włosów
  • odżywia, chroni i regeneruje płytkę paznokcia oraz usta

Właściwości prozdrowotne oleju chia

Olej chia swoje właściwości prozdrowotne zawdzięcza rewelacyjnemu składowi, który jest kluczowy do właściwego funkcjonowania całego organizmu człowieka. Do najważniejszych zadań oleju chia należy między innymi:

  • regulowanie gospodarki lipidowej (obniżenie poziomu cholesterolu we krwi oraz trójglicerydów, co ma realny wpływ na ograniczenie ryzyka wystąpienia chorób układu sercowo-naczyniowego i układu krążenia)
  • regulowanie gospodarki hormonalnej oraz gospodarki wodno-elektrolitowej
  • wzmocnienie układu immunologicznego oraz działania przeciwzapalne
  • wpływ na układ nerwowy (wspomaganie funkcjonowania układy nerwowego – korzystne oddziaływanie na pracę mózgu np. funkcje poznawcze czy koncentrację, dlatego też poleca się go głównie osobom, które wykonują pracę umysłową wymagającą wzmożonej koncentracji)
  • obniżenie ryzyka wystąpienia artretyzmu
  • wspomaganie leczenia osteoporozy, tocznia, reumatoidalnego zapalenia stawów oraz bólów menstruacyjnych
  • regulowanie (normalizowanie) ciśnienia tętniczego krwi oraz wpływ na prawidłowe procesy krwiotwórcze
  • pozytywny wpływ na nastrój i samopoczucie (badania wskazują, że wspomaga leczenie stanów depresyjnych)
  • właściwości pomocne w profilaktyce antynowotworowej oraz neurodegeneracyjnej, dzięki dużej zawartości związków mających właściwości przeciwutleniające (opublikowane prace badawcze potwierdzają jego skuteczność w prewencji chorób nowotworowych)

Zastosowanie oleju chia

Zastosowanie oleju chia jest dość szerokie. Może być on z powodzeniem wykorzystywany w kosmetologii przy pielęgnacji skóry twarzy, ciała, włosów, ust oraz paznokci. Olej chia stosowany jest jako produkt samodzielny lub jako faza tłuszczowa do produkcji kosmetyków przemysłowych bądź domowych. Ponadto, stosuje się go w kremach, serum, balsamach pielęgnacyjnych (jako linia kosmetyki z olejem chia). Może on pełnić rolę dwufazowego nawilżacza do skóry, naturalnego serum tonizującego, olejowej bazy pod makijaż czy nawilżającego olejku do ciała. Stosowany jest także jako preparat pielęgnacyjny, który niweluje przebarwienia i rozstępy u kobiet w ciąży. Olej chia skuteczny jest przy pielęgnacji włosów oraz dłoni i paznokci. Z powodzeniem może być wykorzystywany jako naturalna maska do włosów (jako zabieg olejowania, dodatek (wzbogacenie) maseczki do włosów lub wcierka na skórę głowy). Często używany jest przez kobiety do spierzchniętych ust (dobroczynna, naturalna pomadka). Olej chia jest bardzo delikatną substancją, dlatego też używany jest do pielęgnacji delikatnej skóry wokół oczu.

Olej chia świetnie sprawdza się także w przemyśle farmaceutycznym oraz w kuchni (jako zamiennik oliwy z oliwek czy oleju rzepakowego). Spożywanie oleju chia ma pozytywny wpływ nie tylko na skórę – często zaleca się go podczas wzmożonego wysiłku psychicznego (poprawia koncentrację, pamięć) oraz jako preparat wspomagający leczenie stanów depresyjnych. Olej chia to rewelacyjny dodatek do wielu posiłków: śniadań, obiadów, kolacji czy też deserów. Jego wyjątkowy, cenny smak wzbogaca znakomicie smak wielu potraw. Z powodzeniem może być używany do sałatek, różnorodnych surówek, zup czy sosów. Idealnie sprawdza się także w kompozycji z sokami owocowymi lub warzywnymi, jak i różnego rodzaju dressingach, pastach czy farszach. Olej chia nadaje się do pieczenia, gotowania i smażenia – należy jednak pamiętać, iż wysoka temperatura pozbawia go wielu ważnych właściwości.

Olej chia powinien być przechowywany w ciemnym i chłodnym miejscy, aby stracił swoich cennych właściwości odżywczych. Po otwarciu należy przechowywać go w lodówce, najlepiej w temperaturze od 4 do 10 stopni Celsjusza.

Zostaw tutaj swój komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Producent:
ALL
Senelle (28)

About us

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur cing elit. Suspe ndisse suscipit sagittis leo sit met condimentum estibulum issim Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur cing elit.